W każdy sabat oprócz mnóstwa rytuałów ,które każdy wykonuje ważne jest też by zadbać o rozkosz dla ciała.Warto poświęcić trochę czasu na zrobienie kilku przekąsek dla koleżanek by umilić czas sabatu.Wybrałam 3 „potrawy”. Pierwsza dla łakomczuchów czyli tych czarownic ,które przy rytuałach się mocno męczą i potrzebują podnieść poziom cukru dla wyrównania energii,druga dla czarownic wege i trzecia dla tych, którzy lubią oczekiwać trochę dłużej na rezultat swoich kuchennych czarów 😉
Składniki:
- 1 szklanka masła
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki (zachowaj ½ szklanki na później)
- 3-4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (użyj mniej, jeśli jest świeży, a nie suszony)
Nagrzej piekarnik do temperatury 135 stopni C. Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodaj 2 ½ szklanki mąki oraz rozmarynu. Wszystko dobrze zmiksuj. Posyp zachowaną ½ szklanki mąki stolnicę i wyłóż ciasto. Ugniataj do momentu, kiedy ciasto zacznie pękać, po czym rozwałkuj na grubość ok. ½ – 1 cm. Możesz pociąć ciasto na prostokąty albo puścić wodzę fantazji i wyciąć nietypowe kształty, np. słonecznika. Piecz ciasto przez ok.50 min na blasze do pieczenia (bez tłuszczu) do momentu, kiedy lekko zbrązowieje.
Składniki:
- sałata oraz inna zielenina, porwana na odpowiedniej wielkości kawałki
- świeże zioła – najlepsze o tej porze będą : bazylia, pietruszka, mięta, koperek i/lub szczypiorek
- świeże owoce: truskawki, nasiona granatu, brzoskwinie albo melon
- nasiona słonecznika
- sos winegret zrobiony z oliwy z oliwek i octu balsamicznego albo inny dressing do sałatki
- starty na tarce ser parmezan
Zmieszaj razem sałatę i resztę zieleniny, np: szpinak, młoda kapustę oraz troche rukoli albo liści gorczycy dla dodatkowego urozmaicenia. Następnie posyp wszystko świeżymi ziołami z listy podanej powyżej. Nie zapomnij, że mięta posiada silny smak i powinna być używana roztropnie. Potem dorzuć owoce – dodadzą one posmaku słodyczy, który przełamie lekką goryczkę niektórych warzyw i ziół. Najlepiej wybrać owoce sezonowe i dostępne na lokalnym rynku. W następnej kolejności posyp sałatkę nasionami słonecznika, które sprawią, że sałatka będzie bardziej pożywna oraz będą reprezentować słońce. Na koniec dodaj sos winegret oraz ser parmezan lub zastosuj inny dressing.
Składniki:
- 300 g cukru drobnego kryształu
- 4 łyżki suszonych kwiatów lawendy
Cukier mieszamy z lawendą i wsadzamy na miesiąc czasu do słoika by aromat lawendy magicznie złączył się z cukrem.Będzie idealnym dodatkiem do herbaty czy ciast a pachnie obłędnie.